Samsung Galaxy S5 – bu eller bä?

Samsung Galaxy S5 – bu eller bä?

Mobiltelefonen har blivit ett allt viktigare verktyg i vardagen, både för de med funktionsnedsättningar och för de utan. Utvecklingen går numera snabbt på de här områdena, och tillverkarna försöker hela tiden bräcka varandra.

Apple är som alla vet ett mycket populärt företag i de här sammanhangen, men det är inte de rörelsehindrades förstahandsval, åtminstone inte när det kommer till telefoner. Iphone finns i princip bara i en storlek, även om femman är något längre än fyran. Det är inte optimalt för den som p.g.a. nedsatt syn eller problem med motoriken behöver en större skärm. Av denna anledning är Samsung storfavorit i de sammanhang som vi vanligen behandlar på den här sajten.

Nu har Samsung precis lanserat en av sina senaste telefoner, Galaxy S5. Den finns ännu inte på marknaden i Sverige, men flera tidningar har haft möjlighet att testa den.

Skärmen på telefonen mäter 5,1 tum, att jämföra med Iphone 5:s fyra tum. Närmast i storlek kommer på ena sidan Galxy S4, och på den andra ”phableten” Galaxy Note 3. För den som vill ha en stor skärm, men antingen använder platta separat, eller helt enkelt inte ser ett behov av någon surfplatta (alternativt fördrar kombinationen platta från Apple, telefon från Samsung) skulle S5 kunna vara det perfekta valet.

Bra och dåligt

Telefonen är motståndskraftig mot damm och vatten, vilket naturligtvis är mycket bra. Det går att justera ned ljusstyrkan på skärmen till en nivå som ska göra det mer behagligt att använda den i mörker, och det låter ju bra. Slutligen har den en fingeravtrycksläsare, som ska kunna användas till flera saker, inte bara till att låsa upp den. Många uppskattar nog att inte behöva knappa in koden hela tiden när de ska använda telefonen, men man bör samtidigt fråga sig var dessa data hamnar. Stannar de i telefonen? Och blir det möjligt för andra att komma åt dem?

Än så länge har vi uppehållit oss vid telefonens starka sidor. Hur är det då med nackdelarna? Den stora nackdelen verkar vara kameran, där inte mycket har hänt sedan Galaxy S4. Dåligt ljus, ostadiga händer och fokusering är det fortfarande ofta en hel del problem med. Inte minst det här med skakiga händer gör det till en telefon som vi inte känner att vi kan rekommendera här.

Samsung Galaxy S5 kommer att lanseras över hela världen 11 april. Hos Telia kommer priset att vara 6395 kronor, skrivet PC för alla.

Mer om telefonen finns att läsa här och här.