Mobilt med IP-telefoni

Mobilt med IP-telefoni

Det är nya tider. Fler väljer bort den fasta telefonen till förmån för IP-telefoni (eller bredbandstelefoni som det också kallas). IP-telefonen är också fast, men inte stationerad till telenätet utan till fiber, kabel-TV och ADSL. Det ser ut som en vanlig telefon men är kopplat till ditt nätverk. Det gör den ”stationärt mobil” – och möjliggör för privatpersoner och företag att kunna nås från olika ställen.

IP-telefonen är trådlös telefoni som är kopplat via datornätverk istället för via det klassiska telenätet. Fördelarna är många. Det är framför allt ett alternativ för dig som vill ha en gemensam telefonbas i ditt hem – eller på ditt företag – och samtidigt inte bli stationerad. Den klassiska telefonen krävde ett specifikt telejack, och det här är numera historia. Du kan med andra ord ta med telefonen var du vill. Mobilt stationärt, kan man säga! Många erbjuder idag smidiga tjänster för IP-telefonin, till exempel https://www.soluno.se/foretagstelefoni/molnbaserad-vaxel/ip-telefoni/

Fler telestationer stängs

Det börjar kännas lite mossigt, och framför allt erbjuds inte samma goda service i telenätet längre. Många telestationer stängs ner till förmån för mer moderna sätt att hantera telefonin på. IP-telefonin erbjuder en rad olika tjänster som man kan använda efter sitt specifika behov, och blir därför överlägsen den traditionella telefonen. Det blir dessutom dyrare att använda den ”vanliga” telefonen, som Aftonbladet skriver i en artikel.

IP-telefonin eller bredbandstelefonin som den också kallas delas upp i små datapaket som förs genom ett datanät istället för telenätet. Eftersom IP-telefonen är som en vanlig telefon minus telefonjacket möjliggör den större rörlighet och flexibilitet. Därför blir det också billigare. Du kan flytta, byta plats eller vara i sommarstugan med samma fasta telefon.

Du kan dessutom ha IP-växel som gör att du kan se vilka som är inne och anpassa ringsignalerna beroende på vem det är som ringer. Telenätet? Tja, det är påväg att bli något för arkiven.